site in curs de actualizare

DentExcel 0237 224 737

Servicii adulti
Endodontie

Ce este endodontia?

Specialisti in salvarea dintilor

Retratarea endodontica

Rezectia apicala (chirurgia canalului radicular)

Dinti fisurati

Leziuni traumatice


Tratamentul de canal poate salva dintele Dvs. si preveni nevoia unui implant dentar sau a unei punti.

Ce este Endodontia?

Endodontia, denumita si terapia de canal radicular, este specialitatea medicinii dentare care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul pulpei dentare bolnave. Pulpa este o cantitate mica de tesut moale in interiorul dintelui care contine vase de sange si nervi. In timpul dezvoltarii initiale a dintelui, pulpa este responsabila de formarea si cresterea partii dure a dintelui. Dupa ce coroana si radacina dintelui s-au maturizat, tesutul pulpar ramane prins in interiorul dintelui intr-un mic spatiu al canalului radicular.

In timpul vietii pulpa dentara se poate imbolnavi datorita unor cauze variate (carie, traume, obturatii (plombe) adanci sau mari, fisuri). Bacteriile care intra in pulpa o pot afecta sever. Pulpa inflamata poate cauza rapid durere si chiar infectie a tesuturilor inconjuratoare moi sau a osului. Simptomele infectiei pot fi identificate ca fiind umflaturi gingivale, sensibilitate la temperatura sau durere in dinte sau gingii. Fara tratament, infectia se dezvolta la varful radacinii, in interiorul osului, formand o colectie purulenta denumita abces. Eliminarea pulpei bolnave poate fi facuta in doua moduri: prin salvarea dintelui consecutiv tratamentului endodontic si prevenirea altei inflamatii sau infectii, sau prin extractia dintelui.

Tratamentul de canal poate fi foarte predictibil si se bucura de peste 95% rata de succes. Mentinerea si salvarea dintelui previne pierderea functiei (eficienta masticatorie), miscarea dintilor vecini si schimbarile nedorite de fizionomie.

Inapoi sus

Dupa un tratament endodontic reusit, dintele functioneaza normal.

Specialisti in salvarea dintilor

Daca optati pentru tratamentul endodontic, clinica noastra va va oferi o sustinere si ingrijire deosebita. Inainte de tratament noi administram in mod obisnuit anestezic local care va asigura confortul Dvs. absolut in timpul eliminarii pulpei dentare bolnave. Vom curata apoi canalul riguros, ii vom da o forma regulata si vom sigila acest spatiu cu o obturatie de canal radicular. Aceasta procedura dureaza in mod uzual una sau doua ore. Daca dintele Dvs. nu poate fi propus pentru tratament endodontic sau sansele de succes sunt diminuate veti fi informat la momentul consultatiei sau cand o complicatie devine evidenta in timpul sau dupa tratament. Veti putea sa conduceti un autovehicul dupa tratament si probabil va veti simti confortabil intoarcandu-va la viata Dvs. normala.

De peste 10 ani, colegi dentisti au recomandat pacienti la clinica noastra cu o incredere care se bazeaza pe reputatia noastra in ceea ce priveste calitatile clinice si profesionalismul.

Inainte de terapia endodontica

Tratamentul de canal este facut folosind anestezie locala. Nu exista restrictii dupa tratament in ceea ce priveste conducerea autovehiculelor sau intoarcerea la servici. Va rugam sa respectati toate prescriptiile medicamentoase pentru tensiune arteriala, diabet, probleme tiroidiene sau oricare alte afectiuni asa cum au fost recomandate de medicii Dvs. curanti. Daca aveti intrebari, va rugam contactati telefonic clinica inainte de programare.

Va rugam sa serviti un mic dejun sau dejun complet inaintea programarii, dupa caz.

Daca ati primit recomandarea de la medicul Dvs. sa folositi premedicatie antibiotica datorita prezentei prolapsului de valva mitrala (PVM), suflului cardiac, unei proteze de sold, genunchi, cardiaca, sau daca aveti leziuni cardiace valvulare de etiologie streptococica, va rugam sa va asigurati ca vi s-a administrat antibioticul potrivit in ziua programarii.

Daca puteti sa luati ibuprofen (advil, Nurofen), acesta va reduce raspunsul inflamator cand este administrat preoperator. Va recomandam 2 tablete (400 mg) cu 2-4 ore inainte de terapia endodontica.

Ce se intampla dupa tratament?

Dupa ce tratamentul de canal a fost terminat, dintele Dvs. are nevoie de o scurta perioada de vindecare dupa tratament urmata de o restaurare permanenta in cateva saptamani. Restaurarea definitiva este necesara pentru a proteja dintele Dvs. impotriva unei reinfectari ulterioare.

Dintele Dvs. si tesuturile gingivale din jur pot fi usor sensibile cateva zile ca rezultat al manevrelor din timpul tratamentului si situatiei anterioare a dintelui. Aceasta sensibilitate este normala si nu constituie motiv de alarma. Nu mestecati pe partea afectata pana cand terapia endodontica nu este finalizata si dintele Dvs. este acoperit complet cu o restaurare de protectie. Puteti continua igiena dentara regulata. Eventualul disconfort poate fi diminuat luand ibuprofen (Nurofen, Advil), aspirina, acetaminofen (Tylenol) conform prescrierii. NOTA: Consumul de alcool nu este recomandat in timpul administrarii medicatiei de mai sus. Daca apare un disconfort care nu poate fi controlat de medicatie, sau daca se dezvolta o umflatura, va rugam contactati clinica imediat. La telefonul clinicii se raspunde zi si noapte.

Complicatiile dupa tratamentul endodontic de rutina sau microchirurgical sunt rare.

Ce tehnologii sunt folosite?

Micromotor de Endodontie si ace rotative ProTaper : va curatam si dam volum canalelor minimalizand orice risc ulterior de infectie

Apex Locator : determinam exact lungimea canalelor si inregistram informatiile

Ultrasunete : instrumentele ultrasonice sunt valoroase pentru capacitatea de a elimina sau largi obstructiile care impiedica o terapie endodontica completa

Dezinfectare hidrodinamica : curatarea profunda a canalelor

Cat costa ?

Costul asociat cu aceasta procedura poate varia, depinzand de factori ca severitatea afectarii dintelui si care dinte este afectat. In general, tratamentul endodontic este mult mai putin costisitor decat extractia si inlocuirea cu un dinte artificial. De zece ori mai putin costisitor!

Inapoi sus

Retratarea endodontica

Cu o ingrijire potrivita, dintele Dvs. care a suferit tratament endodontic va se va mentine tot atat cat ceilalti dinti naturali. Totusi, un dinte care a fost tratat poate sa nu se vindece sau durerea sa existe in continuare. Uneori, durerea apare dupa luni sau ani de la tratament. Daca se intampla acest lucru, este necesara retratarea endodontica.

endodontics2rVindecarea incompleta poate fi cauzata de:
Canale curbe sau stramte care nu au fost tratate initial
Canale nedetectate in timpul tratamentului initial
Coroana sau restaurarea nu au fost plasate la timpul potrivit in urma tratamentului de canal
Coroana sau restaurarea nu au impiedicat saliva sa contamineze interiorul dintelui.

endodontics3rIn anumite cazuri, noi probleme pot influenta un dinte tratat cu succes:
O noua carie poate expune materialul de obturatie de canal, cauzand infectie.
O obturatie fracturata sau larga sau coroana neadaptata pot expune dintele unei noi infectii.

Odata ce retratarea a fost aleasa ca solutie pentru problema Dvs., medicii vor redeschide dintele pentru a avea acces la materialul de obturatie de canal. Acest material va fi indepartat pentru a avea acces la canalul radicular. Medicii vor curata canalele si vor examina cu grija interiorul dintelui cu probleme. Odata curatate, canalele vor fi obturate si sigilate si o restaurare temporara va fi plasata in dinte.

Din acest moment, o noua programare, cat mai curand posibil, este necesara, pentru a avea o coroana noua sau restaurare permanenta pe dinte pentru a-i reda functionalitatea deplina.

Inapoi sus

Rezectia apicala (Chirurgia canalului radicular)

De ce am nevoie de chirurgie endodontica?

endodontics4rIn mod obisnuit, un tratament de canal este tot ceea ce este necesar pentru a salva de la extractie un dinte cu pulpa bolnava. Uneori acest tratament nechirurgical nu va fi suficient pentru vindecarea dintelui si medicul endodont va recomanda o procedura chirurgicala. Chirurgia endodontica este folosita pentru identificarea fracturilor sau canalelor ascunse care nu apar radiografic dar provoaca in continuare durere in dinte. Cu aceasta procedura se trateaza de altfel si suprafetele radiculare afectate sau osul inconjurator. Cea mai comuna procedura chirurgicala folosita pentru salvarea unui dinte afectat este rezectia apicala sau eliminarea varfului radacinii.

Ce este rezectia apicala?

Imaginea din stanga si filmul video prezinta aceasta procedura simpla. Se face o incizie in tesutul gingival pentru a expune osul si tesutul inflamat inconjurator. Tesutul afectat este eliminat impreuna cu varful radacinii dintelui. Se plaseaza obturatie a radacinii pentru a preveni reinfectia sa si gingia este suturata. Osul se va vindeca natural in jurul radacinii in cateva luni iar dintele va fi complet recuperat funtional.

In urma acestei proceduri poate apare disconfort sau o umflatura usoara in timpul vindecarii inciziei. Acest lucru este normal pentru orice procedura chirurgicala. Pentru a diminua acest disconfort vi se va recomanda o medicatie potrivita. Daca aveti dureri care nu raspund la medicatie, va rugam sunati la clinica.

Inapoi sus

Dinti fisurati

Dintii fisurati prezinta simptome diverse, incluzand durere la masticatie, sensibilitate termica, si chiar aparitia durerii la eliberarea presiunii masticatorii. Este de asemenea comun ca durerea sa apara si sa dispara rapid, facand dificila diagnosticarea cauzei disconfortului.

Masticatia poate cauza miscarea fragmentelor fisurate ale dintelui, iar pulpa din dinte este iritata. In acelasi timp, cand presiunea masticatorie este eliberata, fisura se poate inchide rapid, avand ca rezultat o durere ascutita. In cele din urma, pulpa va fi afectata iar dintele va durea puternic, chiar si cand nu mestecati. Este posibil ca fisurile sa conduca la infectarea tesutului pulpar, iar infectia se poate extinde la osul si gingia ce inconjura dintele.

Tipuri de fisuri

Fisuri de smalt

Acestea sunt mici fisuri care afecteaza doar suprafata externa a smaltului dintelui. Aceste fisuri sunt mai comune adultilor. Fisurile sunt superficiale si nu prezinta in mod obisnuit motive de ingrijorare.

endodontics5_120Cuspid fracturat

Cand un cuspid este slabit se poate fracura. Cuspidul se poate rupe sau sa fie eliminat de medicul dentist. Un cuspid fracturat afecteaza pulpa foarte rar, astfel incat tratamentul de canal nu este necesar. Dentistul va restaura dintele, de obicei, cu o coroana.


endodontics6_120Dinte fisurat

Acest tip de fisura se intinde de la suprafata masticatorie a dintelui si migreaza vertical spre radacina. In anumite cazuri, fisura se poate extinde sub linia gingivala. Este posibil ca fisura sa se prelungeasca spre radacina. Afectarea pulpei este obisnuita. In acest caz tratamentul de canal este necesar in mod curent. Situatia dinte fisurat care nu este tratat se va agrava, ducand la pierderea dintelui. Ca urmare, decelarea timpurie este esentiala.

endodontics7_120Dinte spart

Un dinte spart este de obicei rezultatul unui dinte fisurat netratat. Poate fi identificat ca avand o fisura cu 2 segmente distincte. Acest dinte nu poate fi salvat niciodata intact. Totusi, pozitia si extinderea segmentelor va determina daca vreo parte a dintelui poate fi salvata. Uneori, cu tratament endodontic si restaurare se poate salva o parte a dintelui.

endodontics8_120Fractura radiculara verticala

O fractura verticala radiculara incepe la nivelul radacinii si se extinde spre suprafata masticatorie. Din nefericire, exista simptome minime ce pot fi neobservate. Tratamentul

Implica chirurgie endodontica daca o parte a dintelui poate fi salvata prin extragerea radacinii fracturate. Altfel, dintele va trebui sa fie extras.

Inapoi sus

Leziuni traumatice

Dinte luxat/dislocat

endodontics9Traumatismele gurii pot provoca impingerea dintilor in alveole. Dentistul Dvs. poate repozitiona si stabiliza dintele. Tratamentul de canal este inceput de regula la cateva saptamani de la traumatism si o medicatie, cum ar fi hidroxidul de calciu, va fi introdusa in dinte. In final, o obturatie de canal permanenta va fi aplicata.

endodontics10

Uneori dintele poate fi impins partial in afara alveolei. Din nou, dentistul Dvs. poate repozitiona si stabiliza dintele. Daca pulpa ramane sanatoasa, nu este nevoie de alt tratament. Totusi, daca pulpa este afectata sau infectata, tratamentul de canal este necesar.

Dinte avulsionat

endodontics11Daca un traumatism provoaca iesirea completa a dintelui din gura, este important sa primiti tratament imediat! Daca acest lucru vi se intampla, mentineti dintele umed. Daca este posibil, puneti-l imediat in alveola. Un dinte poate fi salvat daca ramane umed. Puteti chiar sa puneti dintele in lapte sau intr-un pahar cu apa cu putina sare. Endodontul Dvs. poate incepe tratamentul de canal in functie de stadiul dezvoltarii radacinii. Timpul cat dintele a stat in afara gurii si modul in care a fost dintele pastrat influenteaza decisiv tipul de tratament primit.

Inapoi sus

 
Protetica

Coroane Dentare

Punti Dentare

Fatete Ceramice

Inlay si Onlay

Proteza Partiala Mobilizabila si Proteza Totala

Cazuri de Proteze pe Implante

Proteze Scheletate


Coroane Dentare

Majoritatea tratamentelor arata ca un ...tratament. Scopul nostru este sa oferim o medicina dentara care nu este detectabila. Noi inlocuim plombele si coroanele existente cu restaurari care le simtiti si arata ca dintii Dvs. naturali.


Cand leziunea dintilor este extrema si aparent de nereparat, noi putem folosi coroane de portelan sau "portelan pe aur" pentru un zambet "ca nou". Aceasta este o tehnica extrem de sigura pentru repararea celor mai severe probleme dentare, chiar si pentru inlocuirea permanenta a dintilor lipsa pentru a oferi un zambet complet si o muscatura functionala. Suntem recunoscuti pentru calitatea muncii noastre si schimbarile fantastice pe care le facem pentru pacienti folosind aceasta tehnologie. Aceste tratamente sunt folosite pentru o corectare pe termen lung a problemelor dentare majore. In mod obisnuit aceste tratamente rezista 20-30 de ani, durata apropiata de permanent din punct de vedere al tratamentului dentar.

Cat dureaza?

Adaptarea unei coroane necesita cel putin 2 vizite la clinica. Initial, vom indeparta caria, vom slefui dintele si vom adapta o coroana temporara acrilica.

La vizita urmatoare vom scoate coroana temporara si vom adapta si ajusta coroana finala. La final, vom cimenta coroana si veti avea un dinte nou si cu aspect frumos.


Beneficiile coroanelor


 • Inlocuieste coroanele lipsa ale dintilor

 • Ofera rezistenta dintilor deformati sau foarte afectati

 • Arata complet natural

 • Rezolva problemele masticatorii si ale zambetului


Care sunt calitatile coroanelor?


Coroanele sunt o solutie foarte sigura pentru problemele dentare majore cauzate de accidente, afectiuni dentare, abraziune si fractura. Probleme majore pot fi corectate in mod obisnuit folosind aceste tehnici. Materialele folosite in aceste tratamente sunt portelanul de inalta calitate sau portelanul pe aur. Prin rezistenta inalta portelanul si aurul sunt recomandate pentru tratamentul celor mai serioase probleme dentare. Cand a avut loc o leziune accidentala, cu pierderea dintilor, sau cand dintii s-au rupt datorita unei abraziuni excesive sau ca rezultat al unor plombe vechi, solutia pe termen lung este folosirea coroanelor si/sau puntilor dentare.

Multi pacienti prezinta durere inexplicabila la dinti posteriori plombati, care se datoreaza de obicei fisurilor fine ale smaltului. Prin acoperirea cu coroane a acestor dinti dispare complet durerea si dintii devin pe deplin functionali. La dintii frontali, plombele vechi pot submina rezistenta dintilor si cauza probleme de fizionomie prin coloratii sau sparturi. Coroanele de portelan sunt potrivite in cazurile in care fatetele de portelan nu se pot aplica. La dintii cu tratament de canal, coroanele previn fractura.

Inapoi sus

Punti Dentare

Toti dintii Dvs. joaca un rol important in fonatie, masticatie si in mentinerea alinierii potrivite a celorlalti dinti. Pierderea dintilor nu trebuie sa aiba loc in mod necesar pe masura ce inaintati in varsta, dar daca pierdeti dinti, acestia trebuie inlocuiti pentru a mentine functiile normale ale gurii. Din fericire, exista optiuni pentru corectarea pierderii dintilor: puntile dentare si implantele .


Optiuni terapeutice


Puntea dentara - un dispozitiv folosit pentru inlocuirea dintilor lipsa - ataseaza dintii artificiali de dintii naturali adiacenti, denumiti dinti stalpi. Puntile pot fi atasate permanent (punti fixe), sau pot fi mobilizabile. Puntile fixe sunt aplicate prin plasarea coroanelor pe dintii stalpi sau prin lipirea dintilor artificiali direct pe dintii stalpi. Puntile mobilizabile se ataseaza de dinti cu crosete metalice sau prin atasamente de precizie.

Daca va lipsesc unul sau mai multi dinti, va dati seama de importanta lor pentru fizionomia fetei si sanatatea dentara. Dintii lucreaza impreuna pentru multe actiuni zilnice de la masticatie la vorbire. Avand dinti lipsa, poate fi dificil sa vorbiti sau sa mancati. Dintii lipsa pot si trebuie sa fie inlocuiti. Puntile dentare fixe reprezinta o solutie excelenta pentru restaurarea fizionomiei si a sanatatii dentare.


Ce este exact o punte dentara fixa?


Puntea dentara este un dispozitiv care umple spatiul corespunzator dintilor lipsa. Puntile dentare fixe sunt lipite in pozitia lor si pot fi scoase doar de un medic dentist. O punte dentara mobilizabila, asa cum sugereaza numele, poate fi scoasa si curatata. Puntile dentare fixe ofera mai multa stabilitate fata de cele mobilizabile.


De ce aveti nevoie de o punte?


Functionalitatea orala si infatisarea sunt motive importante pentru a purta o punte. O punte ajuta la sprijinul buzelor si obrajilor. Pierderea unui dinte posterior poate determina o prabusire a gurii si imbatranirea fetei. Sanatatea dentara este cel mai important motiv pentru o punte. Dintii sunt facuti pentru a se sprijini unul pe altul. Cand lipsesc dinti apar forte nocive pe dintii ramasi, pe gingii si alte tesuturi orale, iar dintele opus va iesi din alveola ne mai avand contact opus. Unul din cele mai rele efecte adverse ale pierderii dintilor este riscul crescut al aparitiei bolii gingiilor, si acesta poate fi minimalizat cu o punte.

Dintii lipsa pot provoca dificultati de vorbire, fiind folositi la pronuntarea sunetelor folosite pentru o exprimare clara.


Cum este atasata o punte?


Procedura de confectionare a unei punti se deruleaza pe parcursul a doua trei vizite. La prima programare medicii nostri vor slefui o parte din smaltul si dentina dintilor limitanti ai spatiului liber

Cum puntea trebuie fabricata foarte precis pentru a asigura o muscatura corecta si potrivirea cu dintii opusi, se ia o amprenta a dintilor si este trimisa in laborator unde puntea va fi construita. O punte temporara va fi plasata in gura pentru a proteja dintii slefuiti si a imbunatatii functional si estetic arcada dentara in timpul in care puntea este confectionata in laboratorul dentar.

Puntile fixe sunt cimentate pe dintii naturali limitanti ai spatiului liber lasat de dintii lipsa. Un corp de punte inlocuieste dintele pierdut. Coroanele, care se cimenteaza pe dintii naturali, sustin puntea.

Ce materiale se folosesc?

Puntile dentare sunt fabricate din aliaje de aur, aliaje speciale nepretioase, portelan sau o combinatie a acestor materiale. Portelanul este adesea lipit pe metalul pretios sau nepretios.


Cum am grija de puntea mea?


Puntea dentara si dintii din jur trebuie mentinuti curati prin periere si folosire regulata a atei dentare. Igiena are o importanta foarte mare avand in vedere ca puntea se sprijina pe dintii vecini.

Inapoi sus

Fatete Ceramice

Ce sunt fatetele de portelan?


Fatetele de portelan sunt mici invelisuri de ceramica care se lipesc direct pe suprafata frontala a dintilor. Ele sunt solutia ideala de imbunatatire a zambetului Dvs. si au devenit din ce in ce mai populare datorita simplitatii si adaptabilitatii lor.

Plasarea unor fatete prefabricate necesita aptitudini tehnice inalte si atentie acordata detaliilor cosmetice.

Noi cimentam fatete ceramice in mod obisnuit si construim fiecare caz individual pentru a scoate in evidenta caracteristicile zambetului fiecarui pacient.


Vor arata fatetele ca dintii normali?


Cand sunt lipite pe dinti, fatetele de portelan ultra subtiri sunt practic nedetectabile si inalt rezistente la cafea,ceai sau pete de nicotina. Datorita rezistentei si aspectului, asemanarea fatetelor cu smaltul dentar alb, sanatos nu este depasita de nicio alta optiune de restaurare.


Cat de durabile sunt fatetele de portelan?


Cu o ingrijire corespunzatoare fatetele de portelan va vor lumina zambetul Dvs. peste 10 ani. Noi va asiguram ca fatetele Dvs. sunt construite din cel mai inalt calitativ portelan si sunt lipite cu cele mai avansate si recunoscute materiale.

Daca va feriti sa folositi dintii fatetati ca instrumente de deschis si taiat diferite lucruri, le veti prelungi viata. Daca apare fractura sau leziune accidentala, se poate inlocui numai fateta implicata.Inapoi sus

Inlay si Onlay

Cand mai mult de jumatate din suprafata masticatorie a unui dinte este lezata, dentistul va folosi un inlay sau onlay.


Ce sunt inlay-urile si onlay-urile?


Inlay-urile si onlay-urile pot fi fabricate din portelan, aur sau rasina compozita. Acestea sunt lipite in zona lezata a dintelui. Un inlay, care este similar cu o plomba, este folosit intre varfurile cuspizilor dintelui. Un onlay este o reconstructie mai substantiala, similara cu inlay-ul, dar extinsa in afara cuspizilor dintelui.

In mod traditional, aurul reprezinta materialul de electie pentru inlay sau onlay. In ultimii ani, oricum, cel mai popular a devenit portelanul, datorita rezistentei si culorii care poate reproduce culoarea naturala a dintelui.


Cum sunt aplicate?


Procedura de confectionare a inlay-urilor si onlay-urilor necesita 2 vizite. In timpul primei sedinte, plomba care se inlocuieste sau zona lezata sau cariata a dintelui sunt indepartate, iar dintele este preparat pentru inlay sau onlay. Pentru a asigura adaptarea perfecta si ocluzia se ia o amprenta si se trimite la laborator pentru confectionare. Dentistul va aplica apoi un pansament temporar pe dinte si va programa sedinta urmatoare.

La a doua sedinta pansamentul temporar este scos. Ne vom asigura apoi ca inlay-ul sau onlay-ul se adapteaza corect. Daca adaptarea este satisfacatoare, inlay-ul sau onlay-ul va fi lipit in dinte cu o rasina puternica si va fi lustruit riguros.


Comentarii


Plombele traditionale pot reduce rezistenta dintelui natural cu pana la 50%. Ca alternativa, inlay-urile si onlay-urile, care sunt lipite direct de dinte cu rasini speciale de inalta rezistenta, pot sa creasca de fapt rezistenta dintelui cu pana la 75%. Ca urmare, durata de viata este de 10-30 de ani. In anumite cazuri, cand leziunea dintelui nu este suficient de mare ca sa merite o coroana de acoperire, onlay-urile sunt o foarte buna alternativa.


Dinti restaurati cu inlay-uri de portelan

Inapoi sus

Proteza Partiala Mobilizabila si Proteza Totala

Din motive de cost, cand unui pacient ii lipsesc unul sau mai multi dinti, pot fi inlocuiti cu o proteza partiala. Proteza partiala se foloseste cand mai exista cativa dinti naturali si se ataseaza de acesti dinti cu crosete metalice. O proteza totala se foloseste cand lipsesc toti dintii de pe o arcada. Asa cum numele sugereaza, aceste lucrari mobilizabile pot fi scoase si curatate.

Majoritatea protezelor sunt facute din rasina acrilica si pot fi fabricate in doua moduri:

 • O proteza totala conventionala este fabricata dupa ce toti dintii au fost extrasi si tesuturile (gingia) s-a vindecat

 • O proteza totala imediata este fabricata si inserata imediat dupa extractia dintilor, iar tesuturile se vindeca sub proteza.

 • Proteza superioara prezinta o zona acrilica, de culoarea gingiei care acopera palatul (cerul gurii).

 • Proteza inferioara are forma unei potcoave pentru a lasa spatiu limbii.


Dintii sunt facuti din rasina acrilica, portelan sau o combinatie a lor. Protezele pot fi fabricate pentru a se adapta in jurul dintilor tratati endodontic si proteza totala poate fi atasata de implante permitand o stabilitate mult mai mare a protezei.

Dupa o anumita perioada de timp protezele necesita inlocuire sau rebazare pentru a mentine normala relatia dintre arcade. Relatia dintre arcade se modifica usor pe masura ce osul si gingia se atrofiaza sau scad ca urmare a extractiei dintilor. Examinarile dentare regulate ale tesuturilor orale sunt foarte importante pentru purtatorul de proteza


Odata cu cresterea ratei de succes a implantelor , puntilor dentare si a protezelor scheletate, Dvs. puteti beneficia de un confort si de o stabilitate mai mare decat ati avea cu o proteza partiala sau totala ca cele descrise mai sus. Ati evita desprinderea necontrolata, zgomotul la inchiderea gurii, durerea gingiei sau fractura protezei, pasta de lipit proteza, sau punerea dintilor intr-un pahar cu apa.

Inapoi sus

Cazuri de proteze pe implante:

In acest caz proteza inferioara a fost stabilizata cu 2 implante si capse. S-a obtinut o imbunatatire semnificativa a functiilor si confortului cu un cost scazut, tratament rapid si minim invaziv.

Proteza inferioara a acestui pacient a fost inlocuita cu 5 implante si o dantura cu baza de aur insurubata pe implante. Nu poate fi scoasa de catre pacient.Inapoi sus

Proteze Scheletate

Reprezinta cea mai inalta calitate a protezelor partiale, combinand o abordare estetica exceptionala cu o proteza imobila (fixa), dar totusi mobilizabila numai in scopuri de igiena. In lucrarea protetica sunt introduse atasamente de inalta precizie care garanteaza pacientului stabilitatea, suportul functional complet pentru masticatie si un aspect placut.

Inapoi sus

 
Chirurgie

Extractii
Molari de Minte
Canini Inclusi
Ce se intampla cand exista spatiu disponibil dar caninul nu erupe?
Prezervarea Locului Extractiei
Grefa Osoasa
Sinus Lift
Repozitionarea Nervului Alveolar
Terapia Articulatiei Temporo-Mandibulare


Extractii

Extractiile sunt cele mai obisnuite proceduri chirurgicale intr-o clinica dentara. Extractia dintilor poate fi facuta din mai multe motive:

 • Carie severa
 • Boala parodontala avansata
 • Fractura ce nu poate fi reparata
 • Pozitionare nefericita (ca la dintii inclusi)
 • Pregatire pentru tratament ortodontic

Extractia unui singur dinte poate genera probleme legate de eficienta masticatorie, probleme ale articulatiei mandibulare si migrarea dintilor, ce pot avea un impact major asupra sanatatii dentare. Pentru a evita aceste complicatii, vom discuta atat alternativele la extractie cat si inlocuirea dintelui extras.

Procedura chirurgicala

La momentul extractiei vom anestezia dintele, osul maxilar si gingia ce inconjoara zona cu un anestezic local. In timpul extractiei veti simti o presiune ferma ca rezultat al miscarii dintelui in scopul largirii alveolei pentru facilitarea extractiei. Simtiti presiunea fara durere deoarece anestezicul a amortit nervii care transmit durerea in timp ce nervii ce transmit presiunea nu sunt anesteziati profund. Daca simtiti durere oricand in timpul extractiei, vom completa anestezia pentru a va asigura confortul deplin.

Anumiti dinti necesita sectionare. Aceasta este o procedura obisnuita care se face la un dinte atat de bine ancorat in alveola sau cu radacina curba incat alveola nu se poate dilata suficient pentru a permite scoaterea lui. Medicul taie pur si simplu dintele in sectiuni si le scoate una cate una.

Inlocuirea dintilor extrasi cu: Implante Dentare

Inapoi sus

Molari de minte

La varsta de 18 ani adultul are in general 32 de dinti, 16 dinti sus si 16 dinti jos. Fiecare dinte din gura are un nume si o functie proprie. Dintii din fata (incisivi, canini, premolari) sunt ideali pentru apucarea si taierea mancarii in bucati mai mici. Dintii din spate (molarii) sunt folositi pentru macinarea hranei la o consistenta potrivita pentru inghitire.

O gura de dimensiuni medii permite prezenta a doar 28 de dinti. De obicei apare durere in momentul in care 32 de dinti isi fac loc intr-o gura potrivita doar pentru 28 de dinti. Acesti 4 dinti suplimentari sunt molarii trei, cunoscuti ca "molarii de minte".

De ce ar trebui sa-mi scot molarii de minte?

Molarii de minte sunt ultimii dinti care erup in gura. Cand ei se aliniaza corect iar gingia este sanatoasa nu necesita extractie. Din pacate, aceasta nu se intampla in mod obisnuit. Extractia molarilor de minte este necesara cand acestia nu pot erupe in conditii normale in gura. Ei pot creste lateral, pot erupe partial sau chiar sa ramana inclusi sub gingie si os. Dintii inclusi pot avea multe pozitii in os in tentativa lor de a gasi o cale de a erupe cu succes.

Aceste pozitii nefericite ale dintilor inclusi pot cauza multe probleme. Cand sunt erupti partial, deschiderea din jurul dintelui permite bacteriilor sa se multiplice si in cele din urma sa provoace o infectie. Rezultatul este: umflatura, rigiditate (trismus), durere si stare generala alterata. Presiunea exercitata de molarul de minte in eruptie poate misca ceilalti dinti si interfera cu alinierea ortodontica sau normala a dintilor. Cea mai serioasa problema are loc odata cu formarea unor tumori sau chisturi in jurul molarilor de minte inclusi, avand ca rezultat distrugerea osului maxilar si a dintilor sanatosi. Extractia dintilor inclusi rezolva de obicei aceste probleme. Este recomandata o extractie timpurie pentru a evita problemele viitoare si a reduce riscul chirurgical implicat in procedura extractionala.

Examinare Orala

Dupa examinarea orala si radiografica, putem sa evaluam pozitia molarului de minte si sa precizam problemele prezente sau viitoare. Studiile arata ca evaluarea si tratamentul timpuriu au ca rezultat un beneficiu superior pentru pacient. Pacientii sunt in general evaluati prima data la adolescenta de medicul dentist, ortodont sau chirurgul maxilo-facial.

Toate operatiile sunt facute sub anestezie completa pentru a maximiza confortul pacientului. Chirurgul nostru detine formarea profesionala si experienta necesare pentru a da diferite tipuri de anestezie pacientilor si a selecta cele mai bune alternative.

Extractia

In cele mai multe din cazuri, extractia molarului de minte este facuta sub actiunea unui sedativ. Aceste optiuni, la fel ca riscurile chirurgicale (de ex. afectarea nervului mandibular, complicatii sinusale) vor fi discutate cu Dvs. inainte de operatie. Dupa extractia dintilor gingia este suturata. Pentru controlul sangerarii veti mentine pansamentul plasat in gura timp de 1 ora. Va veti odihni sub supravegherea noastra in clinica pana cand sunteti gata sa plecati acasa. La plecare veti primi instructiuni posr-operatorii, o reteta cu medicamente impotriva durerii, antibiotice, si o programare de control dupa o saptamana pentru scoaterea firelor de sutura.

Inapoi Sus

Canini inclusi

Un dinte inclus inseamna in mod simplu ca dintele este blocat si nu poate erupe normal. Pacientii au probleme frecvent cu molarii de minte inclusi. Acesti dinti raman blocati in osul maxilar si pot dezvolta infectii dureroase si sunt cauza altor probleme (vezi molari de minte). Atata timp cat molarii de minte au rar un rol functional, ei sunt in mod obisnuit extrasi daca sunt cauza unor probleme.

Caninul maxilar este al doilea dinte cel mai adesea inclus. Caninul este un dinte indispensabil pe arcada dentara si joaca un rol important in masticatie. Caninii sunt dinti foarte puternici si au cele mai multe radacini dintre toti dintii. Datorita formei si pozitiei lor sunt primii dinti care se ating cand maxilarele se inchid si astfel ghideaza restul dintilor catre o muscatura corecta.

In mod normal, caninii sunt ultimii dinti frontali care erup. Ei se aseaza in pozitia lor in jurul varstei de 12 ani si determina inchiderea ferma a oricarui spatiu ramas intre dintii frontali. Daca un canin ramane inclus trebuie facut orice efort pentru a-l determina sa erupa in pozitia sa pe arcada dentara. Tehnicile implicate in sustinerea eruptiei pot fi aplicate oricarui dinte inclus in arcada superioara sau inferioara, dar cel mai des sunt aplicate caninilor superiori. Saizeci la suta dintre caninii inclusi sunt localizati in zona palatinala ("cerul gurii") a arcadei dentare. Restul caninilor inclusi se gasesc in mijlocul osului dar blocati intr-o pozitie superioara radacinilor dintilor adiacenti, sau spre zona faciala a arcadei dentare.

Recunoasterea Timpurie A Caninului Inclus Este Cheia Succesului Tratamentului

Cu cat pacientul este mai inaintat in varsta cu atat caninul inclus nu va erupe doar prin forte naturale chiar daca exista spatiul necesar pe arcada dentara. Asociatia Americana a Ortodontilor recomanda efectuarea unei examinari orale si a unei radiografii panoramice tuturor pacientilor cu varsta de 7 ani pentru numararea dintilor si determinarea unor eventuale probleme de eruptie a dintilor permanenti. Este important sa se afle daca toti dintii permanenti sunt prezenti sau daca exista dinti lipsa. Exista dinti supranumerari sau cresteri neobisnuite care blocheaza eruptia caninului? Exista o inghesuire extrema sau prea putin spatiu disponibil care cauzeaza problema de eruptie a caninului? Aceasta examinare este facuta de dentist care va va recomanda unui ortodont daca este identificata vreo problema. Tratamentul unui asemenea caz implica plasarea unor bracket-uri ortodontice pentru deschiderea spatiului care sa permita eruptia normala a dintilor permanenti. Tratamentul implica de asemenea consultarea unui chirurg maxilo-facial pentru extractia dintilor de lapte restanti si/sau a anumitor dinti permanenti care blocheaza eruptia caninului. Chirurgul va trebui de asemenea sa scoata orice dinte suplimentar (dinte supranumerar) sau cresteri osoase care blocheaza eruptia oricarui dinte adult. Daca calea de eruptie este curatata si spatiul este deschis pana la varsta de 11-12 ani, exista o sansa buna ca dintele inclus sa erupa natural. Daca caninul este lasat sa se dezvolte prea mult (varsta de 13-14 ani), acesta nu va erupe singur chiar daca spatiul este liber pentru eruptia sa. Daca pacientul este prea batran (peste 40 de ani), exista o sansa mult mai mare ca dintele sa fie integrat in pozitia sa. In aceste cazuri dintele nu se va clinti in pofida tuturor eforturile ortodontului sau chirurgului de a-l determina sa erupa in pozitia sa. Din pacate, singura optiune in acest moment este extractia dintelui inclus cu tratament alternativ de inlocuire pe arcada dentara. (coroana pe implant sau punte fixa).

Inapoi sus

Ce se intampla cand exista spatiu disponibil dar caninul nu erupe?

In cazurile in care caninul nu erupe spontan, ortodontul si chirurgul conlucreaza pentru a provoca eruptia sa. Fiecare caz este evaluat pe o baza individuala, dar tratamentul implica frecvent efortul combinat al ortodontului di chirurgului. In cel mai comun scenariu, ortodontul va plasa bracket-uri pe dinti (cel putin la arcada superioara). Se va deschide un spatiu care sa lase loc dintelui inclus sa fie mutat in pozitia sa normala pe arcada dentara. Daca un dinte de lapte inca nu a cazut, este lasat pe loc pana cand spatiul pentru canin este realizat. Odata spatiul obtinut, ortodontul va trimite pacientul la chirurg pentru a descoperi caninul si a fi ancorat cu bracket. (placuta ortodontica care se lipeste pe dinte)

Cu o procedura chirurgicala simpla in cabinetul chirurgical, gingia aflata deasupra dintelui inclus este ridicata pentru a expune dintele ascubs dedesubt. Daca mai exista dinte de lapte, va fi scos in acelasi timp. Odata dintele expus, chirurgul va lipi un bracket ortodontic pe el. Bracketul va avea atasat o ancora in miniatura de aur. Chirurgul va ghida ancora spre arcul ortodontic si o va atasa temporar. Uneori chirurgul va lasa dintele inclus expus complet neacoperit prin suturarea gingiei deasupra dintelui sau prin crearea unei ferestra in gingia care acopera dintele (in anumite cazuri localizate pe cerul gurii). De cele mai multe ori, gingia va fi reasezata pe pozitia sa initiala si suturata, doar ancora ramanand vizibila, iesind dintr-o mica gaura din gingie.

La scurt timp dupa operatie (1-14 zile) pacientul va fi vazut de ortodont. Se va atasa un inel de cauciuc pe ancora pentru a avea o forta usoara de eruptie si tractiune pe dintele inclus. Acesta este inceputul procesului de miscare a dintelui in pozitia sa normala pe arcada dentara. Este vorba de un proces lent, atent controlat care poate dura un an intreg. Retineti, scopul este eruptia dintelui inclus, nu extractia sa! Pe masura ce dintele este mutat pe arcada in pozitia finala, gingia din jur va fi evaluata pentru a avea asigurarea ca este suficient de puternica si sanatoasa pentru a rezista o viata la masticatie si periere dentara. In anumite circumstante, mai ales acelea cand dintele trebuie miscat o distanta lunga, poate fi nevoie de chirurgie gingivala minora pentru a adauga volum tesutului gingival din jurul dintelui relocat, astfel incat sa ramana sanatos in timpul functionarii normale. Veti primi explicatii detaliate daca aceasta situatie va este aplicabila.

Aceste principii de baza pot fi aplicate oricarui dinte inclus din gura. Nu este chiar neobisnuit ca ambii canini sa fie inclusi. In aceste cazuri, spatiul pe arcada dentara va fi preparat in ambele parti simultan. Cand ortodontul este gata, chirurgul va expune si va lipi bracket-uri pe ambii dinti in acelasi timp chirurgical, astfel incat pacientul sa se vindece o singura odata dupa operatie. Datorita faptului ca dintii anteriori (incisivi si canini) si premolarii sunt mai mici si au o singura radacina, sunt mai usor de adus pe arcada daca raman inclusi, in comparatie cu dintii posteriori (molari). Molarii sunt mult mai mari si au mai multe radacini, ceea ce ii face mai dificil de miscat. Manevrele ortodontice necesare manipularii unui molar inclus pot fi mult mai complicate datorita localizarii in partea din spate a arcadei dentare.

Studii recente sustin inceperea tratamentului la o varsta cat mai tanara, odata cu identificarea caninului inclus (sau a altui dinte inclus dar nu molarul de minte). Odata ce dentistul identifica o problema potentiala de eruptie, pacientul este trimis la ortodont pentru evaluare precoce. In anumite cazuri pacientul va fi consultat de un chirurg inainte de aplicarea bracket-urilor pe dinti. Cum s-a mentionat mai sus, chirurgului/dentistului i se va cere sa scoata dintii de lapte restanti si/sau anumiti dinti permanenti. El va scoate de asemenea orice dinte supranumerar sau cresteri osoase care blocheaza eruptia dintilor adulti in dezvoltare. In final, i se va cere sa expuna pur si simplu caninul inclus fara a atasa un bracket si o ancora. In realitate aceasta este o procedura mai usoara decat expunerea si atasarea unui bracket. Se va incuraja astfel desfasurarea unei eruptii inainte ca dintele sa fie inclus complet (blocat). In momentul in care pacientul are varsta potrivita pentru inceperea tratamentului ortodontic, caninul va fi erupt suficient incat sa permita ortodontului lipirea unui bracket si miscarea sa in pozitie fara a-i forta eruptia. Pe termen lung, aceasta salveaza timpul pacientului si micsoreaza durata tratamentului ortodontic (intotdeauna un avantaj pentru pacient!).

Inapoi sus

Prezervarea locului extractiei

In jurul dintilor exista un tip special de os. Acesta este numit "os alveolar", si exista numai pentru sprijinul dintilor. Odata cu scoaterea dintelui, acest os incepe sa degenereze si sa se "topeasca". Tesutul gingival de deasupra se topeste odata cu osul alveolar si se subtiaza pe masura ce muchia osului se aplatizeaza. Acest proces se produce in doua dimensiuni. Prima pierdere este in latime orizontala, cauzata de prabusirea osului din jurul alveolei. Osul ramas va fi mai ingust fata de cel din momentul in care dintele era prezent. A doua pierdere este verticala, in inaltime. Osul ramas este mai putin inalt. Acest proces este mai rapid in zonele in care se poarta o proteza partiala sau totala.

Pierderea mai multor dinti poate genera un profil facial micsorat iar pacientul arata mult mai batran decat este in realitate.

Aveti mai multe optiuni pentru a preveni acest proces, dar este important sa le acordati atentie INAINTE de extractia dintilor. O parte din aceste proceduri sunt executate la momentul extractiei.

Cand sunteti in situatia de a suferi extractia a unul sau mai multi dinti, fie din cauza cariilor, fracturii, abcesului, bolii gingivale sau leziunii traumatice, este recomandata prezervarea locului extractiei pentru a mentine cat mai mult os posibil pentru restaurarile ulterioare.

Cu tehnologia actuala, osul poate fi reconstruit la momentul extractiei, ceea ce va prezerva structuri vitale.

Aveti cateva optiuni pentru inlocuirea dintilor lipsa proaspat extrasi. Toate optiunile se sprijina pe volumul si forma osului pentru obtinerea celei mai bune functionalitati si estetici. Mai jos este lista posibilelor optiuni:

 • Implante dentare: Acestea sunt suporturi cu forma radacinii care sprijina dintii de inlocuire. Cu cat aveti mai mult os, cu atat vor fi mai rezistente implantele. In anumite cazuri, osul poate degenera pana la un punct in care implantele nu mai pot fi plasate fara o procedura complexa de grefa osoasa pentru a crea suportul necesar. Evident, prevenirea pierderii osului este mult mai usoara decat recrearea osului mai tarziu.

 • Punte dentara: Aceasta este o restaurare care este sustinuta de dintii adiacenti spatiului fara dinti. Dintii de inlocuire (sau corpul de punte) ocupa spatiul fara dinti. Daca osul este insuficient, va exista un spatiu sub corpul de punte care va retine mancarea si va afecta vorbirea.

 • Alte alternative de inlocuire includ proteze mobile partiale sau totale. Acestea se comporta mai bine in prezenta unui volum mai mare de os, care ofera mai mult sprijin si se opune dislocarii.

Procedura

Exista doua faze importante pentru mentinerea osului alveolar in timpul si dupa extractiei dintelui. Tehnicile de extractie netraumatice prezerva cat mai mult os posibil si reduc sangerarea si discomfortul. In completarea extractiei netraumatice, cheia prevenirii prabusirii alveolei este aditia de os de inlocuire in alveola postextractionala.

Exista mai multe tipuri de materiale de grefa si tehnici. Vom discuta tehnica cea mai potrivita cu Dvs. Dupa extractia dintelui, alveola va fi umpluta cu os sau inlocuitor de os, acoperita cu o membrana absorbabila, apoi suturata. In faza initiala, materialul de grefa va sprijini tesuturile din jurul alveolei, iar in timp va fi inlocuit de os nou alveolar. Acest os va fi un suport excelent daca mai tarziu veti alege dinti de inlocuire pe implante.

Chiar daca osul creat prin grefa in alveola mentine alveola, acest lucru nu va fi pe termen nedefinit. Plasarea implantelor dentare la trei douasprezece luni dupa extractie si grefa alveolara va genera cel mai indelungat suport pentru prezervarea osului maxilar, si va permite o functionare normala. Altfel, grefa se poate "topi" sau resorbi dea lungul timpului.

In anumite cazuri particulare este posibila extractia dintelui si plasarea implantului in acelasi timp. Vom discuta viabilitatea acestei alternative cu Dvs.

Expansiunea crestei alveolare

In cazuri severe, creasta alveolara s-a resorbit si este prea subtire pentru a primi implante. Pentru a corecta aceasta situatie, se plaseaza o grefa de os pentru a creste inaltimea si/sau latimea crestei. In aceasta procedura, creasta osoasa este explicit expandata cu grefa osoasa. Dupa cateva luni, se evalueaza calitatea osului pentru plasarea implantelor.

Inapoi sus

Grefa Osoasa

Dupa o perioada de timp, osul alveolar ramas dupa extractia dintilor se atrofiaza sau este resorbit. Aceasta conduce la o situatie in care exista os de calitate slaba si in cantitate insuficienta pentru plasarea implantelor dentare. In aceasta situatie, cei mai multi pacienti nu pot fi candidati pentru implante.

Astazi, avem abilitatea sa crestem os acolo unde este nevoie. Aceasta nu ne da numai posibilitatea de a plasa implante cu lungimea si diametrul necesare, dar ne ofera sansa de a restaura functionalitatea si estetica infatisarii.

Regenerare Tisulara Ghidata

Grefa osoasa poate repara zonele receptoare ale implantelor cu structura osoasa inadecvata datorita extractiilor, bolii gingivale sau traumatismelor. Osul este obtinut din osul maxilar, este propriul Dvs. os. In mod obisnuit noi folosim propriul Dvs. os pentru rezultate mai bune si stabile. Grefele de os sinusale sunt de asemenea folosite pentru a creste osul la arcada superioara posterior. In plus, se vor folosi membrane speciale dizolvabile sau nu (absorbabile sau neabsorbabile) sub gingie, care vor proteja grefa osoasa si vor incuraja regenerarea osoasa. Aceasta procedura este numita regenerare osoasa ghidata sau regenerare tisulara ghidata .

Inapoi sus

Procedura de ridicare a sinusului - Sinus Lift

Sinusurile maxilare sunt in spatele obrajilor si deasupra dintilor superiori. Sinusurile sunt niste camere goale, in os, si nu au nimic inauntru. Uneori, o parte din radacinile dintilor naturali superiori ajung pana in sinusurile maxilare. Cand acest dinti sunt scosi, ramane deseori numai un perete subtire de os ce separa sinusul maxilar de gura. Implantele dentare au nevoie de os care sa le tina nemiscate. Cand peretele sinusului este foarte subtire, este imposibil sa se plaseze implante in acest os.

Exista totusi o solutie care se numeste grefa sinusala sau ridicarea sinusului cu grefa sinusala (sinus lift). Chirurgul implantolog intra in sinus prin zona ocupata inainte de dintii superiori. Membrana sinusala este ridicata in sus si osul grefa este inserat in podeaua sinusului. Retineti ca podeaua sinusului este tavanul maxilarului superioare. Dupa cateva luni de vindecare, osul devine parte integranta a maxilarului si implantele pot fi inserate si stabilizate in acest nou os sinusal.

Grefa sinusala permite multor pacienti sa primeasca implante dentare in timp ce in trecut nu ar fi avut alta optiune decat o proteza totala.

Daca exista suficient os intre creasta maxilara superioara si baza sinusului pentru o buna stabilizare a implantului, ridicarea sinusului si plasarea implantelor pot fi facute simultan. Daca nu exista suficient os, ridicarea sinusului se face prima, apoi grefa se va maturiza cateva luni, depinzand de tipul de material de grefa utilizat. Odata ce grefa s-a maturizat, pot fi plasate implantele.

Inapoi sus

Repozitionarea nervului

Nervul alveolar inferior, care inerveaza buza inferioara si barbia, poate necesita repozitionare pentru a face loc implantelor dentare in maxilarul inferior. Aceasta procedura este limitata la maxilarul inferior si indicata cand lipsesc dintii in zona molarilor si/sau premolarilor doi, in conditiile mentionate mai sus Avand in vedere ca aceasta procedura este considerata ca fiind foarte agresiva (exista mereu o amortire postoperatorie a buzei inferioare si zonei maxilare, care dispare foarte, foarte incet, daca dispare) sunt luate in considerare, in mod obisnuit, alte optiuni mai putin agresive (plasarea unor implante lama, etc).

De regula, se scoate o sectiune a osului maxilarului inferior dinspre obraz pentru a expune canalul mandibular cu nervul si vasele sale. Apoi izolam pachetul vasculo-nervos si il scoatem din canal. In acelasi timp plasam implantele. Apoi pachetul este eliberat si plasat peste implante. Accesul chirurgical este reumplut cu material de grefa osoasa la alegerea chirurgului, si zona este inchisa.

Aceste proceduri pot fi facute separat sau impreuna, in functie de conditiile individuale. Exista cateva zone ale corpului care sunt potrivite sa furnizeze grefe de os. In regiunea maxilo-faciala, grefa de os poate fi luata din interiorul gurii, din zona barbiei sau regiunii molarului de minte, sau din maxilarul superior din spatele ultimului dinte. In situatii mai complexe, o cantitate mai mare de os poate fi luata de la sold sau din fata externa a tibiei, sub genunchi. Cand folosim osul propriu al pacientului avem cele mai bune rezultate.

Inapoi sus

Terapia Articulatiei Temporo Mandibulare / Gutiere de Protectie

Multi pacienti isi freaca sau isi crasnesc dintii, obicei care se numeste bruxism. Aceasta frecare continua poate crea presiuni nefiresti pe muschii si tesuturile maxilarelor avand ca rezultat disfunctii dentare si maxilare, dureri de cap si de urechi. Simptomele disfunctiei sunt denumite Disfunctie de Articulatie Temporo Mandibulara.

Semne si simptome ce pot fi legate de Disfunctia Articulatiei Temporare Mandibulare

 • Dureri de cap

 • Durere ascutita in zona de sub ureche

 • Trezire cu muschii masticatori durerosi

 • Zgomote ale articulatiei mandibulei

 • Abraziune dentara anormala (dintii devin mai scurti dea lungul anilor)


 • Frecarea si scrasnirea dintilor

 • Sensibilitate dentara care nu este legata de carii sau gingii

La consultatia initiala, vom examina complet ocluzia Dvs. (muscatura) si muschii inconjuratori. Daca muscatura nu este corecta, vom face o ajustare ocluzala, o procedura prin care contactele ocluzale mai inalte sunt delicat remodelate. Obiectivul este obtinerea unei armonii a tuturor dintilor cand sunt in contact.

Daca aveti nevoie de o gutiera de protectie pe timpul noptii, vom lua o amprenta si o vom trimite la laboratorul dentar. Aici va fi fabricata o gutiera de noapte perfect adaptata din acrilat durabil, care va fi inserata in gura. Avand o buna ocluzie (muscatura) a dintilor naturali, impreuna cu o gutiera bine adaptata pe timpul noptii, veti observa cel mai adesea a descrestere semnificativa a durerilor de cap sau a altor simptome ale disfunctiei articulare.

Inapoi sus

 
Parodontologie

Ce este Boala Parodontala

Diagnostic

Prevenirea Bolii Parodontale

Rolul Pacientului in Tratament

Igiena Orala

Metode de tratament nechirurgicale

Chirurgie osoasa - Reducerea pungilor gingivale

Chiuretaj in camp deschis

Chirurgie parodontala - grefa de tesut gingival

Regenerare osoasa ghidata

Augmentarea crestei alveolare

Gingivectomie

Mentinere parodontala


Ce este Boala Parodontala


Bolile parodontale sunt infectii ale gingiilor care distrug gradual sprijinul dintilor naturali. Placa dentara este prima cauza a bolii gingiilor la persoanele susceptibile genetic. Bacteriile din placa produc toxine sau otravuri care irita gingiile. Gingiile isi schimba culoarea in rosu, se inflameaza si sangereaza usor. Daca aceasta iritatie este prelungita gingiile se separa de dinti formand pungi gingivale (spatii). Placa se poate de asemenea intari si forma o substanta rugoasa, poroasa cunoscuta ca tartru. Acest fenomen are loc atat deasupra cat si sub linia gingivala. Pe masura ce boala parodontala progreseaza, tesutul gingival de suport si osul care mentine dintii se deterioreaza. Lasata netratata, conduce la pierderea dintilor. Boala parodontala este uneori greu de depistat pentru ca deseori nu exista durere si poate sa nu existe sangerare, inrosire sau inflamatie. Oricum, aceasta boala afecteaza dintii, gingiile si osul la peste 80% din populatia trecuta de 45 de ani.

Inapoi sus

Diagnostic


Uneori singurul mod de a detecta boala parodontala este printr-o evaluare parodontala. Aceasta este in mod special importanta in urmatoarele situatii:

Daca sesizati oricare simptoma a bolii parodontale, incluzand:

gingii care sangereaza usor, cum ar fi in timpul perierii sau folosirii atei dentare

gingii rosii, umflate sau sensibile

gingii care ies inafara dintilor

respiratie urat mirositoare persistenta

puroi intre dinti si gingii

dinti mobili sau separati

modificari ale modului in care dintii "calca" cand muscati

Daca aveti un membru al familiei cu boala parodontala. Studiile stiintifice sugereaza ca bacteriile care provoaca boala parodontala pot trece prin saliva. Aceasta inseamna ca un contact obisnuit al salivei in familii pune copiii si cuplurile in riscul contractarii bolii parodontale de la alt membru al familiei.

Daca aveti o boala de inima, diabet, boala respiratorie sau osteoporoza. Studiile stiintifice arata ca boala parodontala poatfi legata de aceste afectiuni. Bacteriile asociate cu boala parodontala pot intra in sange si ameninta ale parti ale corpului. Gingii sanatoase inseamna un corp mai sanatos.

Daca simtiti ca dintii sunt mai scurti sau zambetul este prea "gingival". Sau, daca va lipsesc unul sau mai multi dinti si doriti un tratament pe termen lung.

Daca nu sunteti satisfacut de tratamentul actual, cum ar fi o punte sau proteza, si ati fi interesat de implante dentare.

Daca aveti o durere sau iritatie in gura care nu trece in doua saptamani.

Inapoi sus

Prevenirea Bolii Parodontale


Adulti cu varsta peste 35 de ani pierd mai multi dinti datorita bolii parodontale decat datorita cariilor. Trei din patru adulti sunt afectati la un moment dat in timpul vietii. Cel mai bun mod de a prevenii cariile si bolile parodontale este prin perierea zilnica si folosirea atei dentare si consultatiile si curatirile profesionale regulate. Din nefericire, chiar in conditiile unei igiene stricte, oamenii pot inca dezvolta o forma de boala parodontala. Odata boala declansata este necesara interventia profesionala pentru a preveni progresarea sa. Alti factori importanti care afecteaza sanatatea gingiilor Dvs. includ:

Fumatul

Diabetul si alte probleme de sanatate

Stresul

Scrasnitul si frecatul dintilor (bruxism)

Efecte adverse medicamentoase

Alimentatie necorespunzatoare

Boala Parodontala si Fumatul


Probabil va sunt cunoscute legaturile dintre fumat si bolile pulmonare, cancer si bolile cardiace. Studii recente au demonstrat legatura directa dintre fumat si boala parodontala. Aceste cazuri sunt deseori mai severe decat cele ale nefumatorilor. Creste incidenta formarii de tartru pe dinti, pungile parodontale dintre dinti si gingii sunt mai adanci, de asemenea exista o pierdere mai mare a osului si fibrelor care mentin dintele in alveola. In plus, sansele de a dezvolta cancer oral cresc dramatic la fumatori.


Substantele chimice din tutun cum ar fi nicotina si gudronul incetinesc vindecarea si impiedica formularea unui prognostic de succes dupa tratamentul parodontal.


Problemele cauzate de tutun includ: boli pulmonare, boli cardiace, cancer, leziuni inflamatorii orale, retractie gingivala, pierderea osului si a dintilor, respiratie neplacuta, patarea dintilor, un succes mai mic al tratamentului parodontal si implantologic.


Renuntarea la fumat va reduce sansa dezvoltarii problemelor de mai sus si va face tratamentul si controlul bolii parodontale mai predictibile.


Diabetul si Sanatatea Orala


Persoanele care sufera de diabet, in special diabet necontrolat / neechilibrat, prezinta un risc crescut sa dezvolte infectii bacteriene in gura. Aceste infectii pot reduce capacitatea de a procesa insulina, crescand dificultatea controlului diabetului. Bolile parodontale vor fi mai severe la diabetici si tratamentul mai dificil. Totusi, diabetul bine controlat prezinta o incidenta mai mica a problemelor.


Masurile pentru prevenirea bolii parodontale includ perierea si folosirea atei dentare zilnic pentru indepartarea placii bacteriene de pe dinti si gingii, vizite regulate la dentist pentru profilaxii profesionale, si o evaluare parodontala regulata. Dentistul trebuie informat cu privire la istoricul diabetului si starea actuala. In final, puteti rezista atacului infectios parodontal mentinand un control al nivelului sangvin al glucozei.


Boala Parodontala si Boala Cardiovasculara


Aproape jumatate dintre adulti au o forma de boala parodontala. Marea majoritate a acestor oameni prezinta "forma tacuta" a bolii si nu realizeaza ca au o problema. Boala parodontala poate afecta pacientii cu boala cardiovasculara prin bacteriile nocive din jurul dintilor. Aceste bacterii nocive si mediatorii inflamatorii pe care ii produc pot contribui la astuparea vaselor de sange ale inimii si ale altor structuri vitale. Probe recente sugereaza ca pacientii cu boala parodontala au un risc de doua ori mai mare de infarct comparativ cu cei fara probleme parodontale.


Femeile & Sanatatea Parodontala


De-a lungul vietii femeilor, modificarile hormonale afecteaza toate tesuturile corpului. Fluctuatiile nivelurilor hormonale au loc in timpul pubertatii, sarcinii si menopauzei. In aceste perioade creste sansa aparitiei bolii parodontale necesitand o ingrijire speciala a sanatatii orale.


Pubertate


In timpul pubertatii are loc o crestere a secretiei de hormoni sexuali. Aceste nivele inalte cresc sensibilitatea gingiei si conduc la iritatii mai mari de la placa bacteriana sau particule de mancare. Gingiile devin inflamate, se inrosesc si sunt sensibile.


Menstruatie


Simptome similare apar ocazional cu cateva zile inainte de menstruatie. Poate exista sangerare a gingiilor, inflamatie rosu aprins intre gingii si dinti sau dureri spre interiorul obrazului. Simptomele dispar odata cu inceputul ciclului. Odata cu descresterea concentratiei hormonilor, descresc si aceste probleme.


Sarcina


Dintii si gingiile va sunt afectate in timpul sarcinii. Intre luna a doua si a opta gingiile pot fi inflamate, pot sangera sau sa devina rosii si sensibile. Ca reactie la iritanti locali pot aparea hipertrofii mari. Totusi aceste cresteri de tesut gingival sunt in general nedureroase si in niciun caz nu sunt canceroase. Pot necesita eliminarea profesionala dar in mod obisnuit dispar dupa sarcina.

"Intre luna a doua si a opta gingiile pot fi inflamate, pot sangera sau sa devina rosii si sensibile."

Sanatatea parodontala trebuie sa fie parte a ingrijirii prenatale. Orice infectie in timpul sarcinii, incluzand infectiile parodontale, pot avea un risc asupra sanatatii fatului. Cel mai bun mod de a preveni infectiile parodontale este de a incepe sarcina cu gingii sanatoase si a continua mentinerea sanatatii orale cu o ingrijire igienica atenta si monitorizare parodontala. Este important sa continuati terapia parodontala in timpul sarcinii pentru a reduce riscul unei infectii parodontale.


Anticonceptionale Orale


Inflamatia, sangerarea si sensibilitatea gingiilor pot aparea in timpul tratamentului cu anticonceptionale orale, care sunt hormoni sintetici.


Trebuie sa informati dentistul cu privire la medicamentele prescrise in mod curent, inclusiv anticonceptionale, inainte de inceperea tratamentului. Aceasta va reduce riscul interactiunilor medicamentoase, cum ar fi antibioticele cu anticonceptionalele, unde eficienta anticonceptionalelor poate fi scazuta.


Menopauza


La menopauza sau dupa menopauza pot aparea modificari ale gurii sau sensibilitatii orale. Acestea includ senzatii de durere sau arsura in gingii sau gust sarat sau iute. Pot aparea schimbari si la nivelul oaselor (osteoporoza). Este important sa ne informati daca aveti acest tip de probleme si daca luati vreo medicatie.


O igiena orala ingrijita acasa si profilaxia profesionala regulata pot diminua aceste probleme. Exista de asemenea medicamente care trateaza efectele unei guri uscate sau cu senzatie de arsura.

Inapoi sus

Rolul Pacientului in Tratament


Chiar daca tratamentul parodontal a avut succes, Dvs. sunteti cel mai important in mentinerea sanatatii parodontale. Pentru rezultate maxime, pacientul trebuie sa accepte rolul de "co-terapeut". Trebuie sa luati initiativa pentru a avea succes pe termen lung.


Prima responsabilitate este eliminarea factorilor care cresc predispozitia la boala parodontala. Unii dintre acestia sunt fumatul, diabetul si folosirea excesiva a alcoolului.


In al doilea rand, este important sa se mentina un control zilnic al placii bacteriene. Aceasta se face prin periere si folosirea altor produse igienice orale cum ar fi ata dentara, periutele interdentare si varfurile de guma. Majoritatea bolilor parodontale incep intre dinti si ca urmare, va recomandam ca produsele igienice sa intre in rutina Dvs. zilnica.


In cele din urma, sunteti responsabil pentru programarea mentinerii parodontale regulate. Frecventa acestor vizite va fi determinata de dentist pe baza nivelului sanatatii parodontale. Majoritatea pacientilor cu cazuri moderate sau avansate sau pacienti foarte predispusi la boala parodontala ar trebui sa aiba vizite de mentinere parodontala - profilaxie la fiecare trei patru luni de-a lungul intregii vieti. Mentinerea acestui program este foarte importanta pentru controlul bolii parodontale.

Inapoi sus

Igiena Orala


Pentru a mentine dintii o viata trebuie sa eliminati placa bacteriana de pe dinti si gingii in fiecare zi cu un periaj corect su folosirea atei dentare. Vizitele regulate la dentist sunt importante de asemenea. Curatarea zilnica va tine formarea tartrului la minimum dar nu il va preveni complet. De aceea este recomandata o curatare profilactica profesionala regulata pentru a elimina tartrul din locurile in care periuta si ata dentara nu au ajuns.


De ce este Igiena Orala atat de Importanta?


Adultii peste 35 de ani pierd mai multi dinti datorita bolii parodontale dacat datorita cariilor. Trei din patru adulti sunt afectati de boala parodontala la un moment dat in cursul vietii lor. Cel mai bun mod de a preveni cariile si boala parodontala este o tehnica de periaj eficienta zilnica si folosirea atei dentare.

"Boala parodontala si cariile sunt cauzate de placa bacteriana."

Boala parodontala si cariile sunt cauzate de placa bacteriana. Placa este un film incolor care se lipeste de dinti la nivelul liniei gingivale. Placa bacteriana se formeaza constant pe dinti. Numai printr-o periere zilnica si folosirea atei dentare puteti elimina acesti germeni si preveni boala parodontala.

Cum Periem Dintii

In timp se periati suprafetele exterioare ale dintilor pozitionati peria la un unghi de 45 de grade lin zona in care gingia se intalneste cu dintii. Miscati peria circular cu blandete de mai multe ori pe suprafata dintilor. Folositi o presiune usoara si constanta a perilor pe suprafata dintilor, dar nu prea mare incat sa simtiti vreun disconfort.

Cand terminati de curatat suprafetele exterioare ale tuturor dintilor, urmati aceeasi tehnica pentru curatarea suprafetei interne a dintilor posteriori.

Pentru a curata suprafetele interne ale dintilor frontali superiori si inferiori mentineti periuta vertical. Efectuati cateva miscari inainte si inapoi cu blandete pe fiecare dinte. Nu uitati sa periati usor si gingia inconjuratoare.

Urmeaza curatarea suprafetelor masticatorii ale dintilor, cu miscari scurte, blande. Modificati pozitia periutei de cate ori este necesar sa ajungeti sa curatati orice suprafata. Dupa ce terminati, clatiti cu putere pentru a elimina placa care a fost dislocata in urma perierii.

Daca aveti durere in timp ce va periati sau doriti sa puneti intrebari despre tehnica de periaj corecta, va rugam contactati clinica.

Cum folosim ata dentara

"Folosirea atei dentare este foarte eficienta in indepartarea placii bacteriene de pe suprafetele interdentare."

Boala parodontala apare in mod obisnuit intre dinti, acolo unde periuta de dinti nu ajunge. Folosirea atei dentare este foarte eficienta in indepartarea placii bacteriene de pe aceste suprefete. Totusi, este foarte important folositi o tehnica potrivita. Urmatoarele indicatii va vor ajuta, dar pentru a avea o buna tehnica este nevoie de timp si exercitiu.

Incepeti cu o bucata de ata dentara (daca este erata este mai usor) de aproximativ 30 de centimetri lungime. Incolaciti cea mai mare parte a atei in jurul degetului mijlociu de la o mana. Incolaciti restul atei pe degetul mijlociu de la cealalta mana.

Pentru a curata dintii superiori, tineti ata strans intre policele si aratatorul fiecarei maini. Introduceti cu blandete ata intre dinti cu o miscare spre inainte si inapoi. Nu fortati ata si nu incercati sa o impingeti. Aduceti ata la nivelul gingiei si curbati-o in forma literei C in jurul dintelui. Lasati-o sa alunece in spatiul dintre gingie si dinte pana cand simtiti o rezistenta usoara. Miscati ata in sus si in jos pe suprafata dintelui. Amintiti-va ca sunt doua suprafete dentare care necesita curatare in fiecare spatiu interdentar. Continuati sa curatati cu ata fiecare suprafata a dintilor de sus. Aveti grija sa nu taiati cu ata tesutul gingival dintre dinti. Pe masura ce ata se murdareste eliberati ata curata de pe deget si incolaciti ata folosita pe celalalt deget. Pentru a curata dintii de jos ghidati ata cu degetul aratator al ambelor maini. Nu uitati de suprafata cea mai din spate a ultimilor dinti, atat superior cat si inferior.

Cand terminati, clatiti cu putere cu apa pentru a elimina placa si particulele alimentare. Nu va alarmati daca in prima saptamana de folosire a atei dentare gingiile sangereaza sau sunt usor dureroase. Daca gingiile va dor in timp ce folositi ata dentara s-ar putea sa manevrati ata prea dur sau sa o impingeti prea adanc. Daca va curatati cu ata in fiecare zi si eliminati placa dentara, gingiile Dvs. se vor vindeca si sangerarea va inceta.

Ingrijirea dintilor sensibili

Uneori dupa tratamentul dentar dintii sunt sensibili la fierbinte si rece. Aceasta situatie nu trebuie sa se prelungeasca atat timp cat gura este mentinuta curata. Daca gura nu este mentinuta curata, sensibilitatea va ramane si ar putea deveni mai severa. Daca dintii Dvs. sunt in mod special sensibili, va rugam sa ne consultati. Este posibil sa va recomandam o pasta de dinti medicala sau apa de gura indicate special pentru dinti sensibili.

Alegerea produselor de igiena orala

Exista foarte multe produse de igiena orala pe piata iar alegerea lor este uneori dificila. Va prezentam cateva sugestii despre alegerea produselor ce vor fi eficiente pentru majoritatea pacientilor.

"Periutele de dinti electronice automate de ultima generatie sunt sigure si eficiente pentru majoritatea pacientilor ."

Periutele de dinti electronice automate de ultima generatie sunt sigure si eficiente pentru majoritatea pacientilor. Irigatoarele orale (dusul bucal) vor clati gura eficient dar nu vor indeparta placa dentara. Trebuie sa va periati dintii si sa folositi ata dentara chiar daca folositi irigatorul. Va recomandam periutele de dinti electrice produse de Oral B si Braun.

Irigatoarele orale sunt eficiente in clatirea dintilor si a zonelor cu pungi parodontale. Aceste irigatoare sunt indicate in special pacientilor cu restaurari dentare mari. Va recomandam irigatoarele Water Pik.

Anumite periute de dinti au un varf de cauciuc pe maner care este folosit pentru masajul gingiei dupa periere. Exista de asemenea mici periute (periute dentare interproximale) care curata intre dinti. Daca nu sunt folosite corect pot rani gingiile, asa ca asigurati-va ca ati discutat cu dentistul Dvs. modul de folosire.

Daca sunt folosite impreuna cu perierea si ata dentara, pastele de dinti cu fluor si apele de gura pot reduce rata aparitiei cariei cu pana la 40 la suta. Va reamintim ca aceste clatiri cu produse cu fluor nu sunt recomandate copiilor sub sase ani. Pastele de dinti anti-tartru vor reduce tartrul deasupra gingiilor dar boala parodontala incepe sub linia gingivala astfel incat aceste produse nu au demonstrat ca pot reduce aparitia bolii parodontale.

Apele de gura anti-placa bacteriana, aprobate de Colegiul Medicilor Dentisti, contin agenti ce pot tine sub control stadiile initiale ale bolii parodontale. Folositi-le impreuna cu perierea si ata dentara.

Exista aspecte importante in alegerea produselor de igiena orala cand suferiti de sindromul gurii uscate (xerostomia). Sindromul gurii uscate poate inhiba buna curatare orala si predispune la probleme dentare. Daca aveti gura uscata este preferabil sa evitati apele de gura cu alcool si bomboanele caramelizate. Pentru combaterea efectelor sindromului gurii uscate va recomandam produsele Biotene produse de GlaxoSmithKline. Dentistul Dvs., parodontologul sau asistentul igienist sunt cei ce va pot ajuta cel mai bine sa selectati produsele potrivite Dvs.

Curatare profesionala si mentinere parodontala

"Perierea zilnica si folosirea atei dentare vor tine la minimum formarea tartrului"

Perierea zilnica si folosirea atei dentare vor tine la minimum formarea tartrului, dar o curatare profesionala va indeparta placa si tartrul in zonele in care periuta de dinti si ata dentara nu pot ajunge. Ingrijirea de mentinere, regulata si profesionala, este necesara pentru a mentine sanatatea Dvs. dentara si parodontala. Profilaxia de rutina poate fi adecvata pentru multe persoane, dar, pentru un pacient care este susceptibil la boala parodontala, este necesara o curatare a pungilor parodontale in mod regulat. Odata ce boala Dvs. parodontala este stabilizata, vom alege un interval adecvat pentru profilaxia de rutina si mentinerea parodontala. Mentineti-va dintii intreaga viata respectand planul de profilaxie profesionala.

Inapoi sus

Metode de tratament nechirurgicale


Terapia parodontala consta in abordari nechirurgicale si chirurgicale. Ambele au scopul de a opri distrugerea tesuturilor de suport al dintilor (incluzand gingiile) si de a creea un mediu bucal stabil. Desi nu exista o "vindecare" a bolii parodontale, exista metode de a controla evolutia si a reduce dramatic riscul pierderii dintilor.

Chiar in cazurile severe, terapia parodontala nechirurgicala precede terapia chirurgicala.

De multe ori, stadiile initiale ale bolii parodontale sunt cel mai bine tratate cu terapia parodontala nechirurgicala. Aceasta imbunatateste calitatea tesuturilor inainte de interventia chirurgicala si ajuta la limitarea zonelor ce necesita abord chirurgical. Suntem mandri de faptul ca avem o atitudine foarte conservatoare in tratamentele noastre. Recomandam limitarea interventiei chirurgicale numai la zonele unde este absolut necesara.

Detartraj si surfasaj

Prima etapa a tratamentului este in mod obisnuit o profilaxie cuprinzatoare care include detartrajul pentru indepartarea placii bacteriene si a depozitelor de tartru de sub linia gingivala. Radacinile dintilor vor fi de asemenea netezite pe intreaga suprafata expusa (surfasaj) pentru a elimina toxinele bacteriene si a permite tesutului gingival sa se vindece si sa se reataseze de dinte. Aceste tratamente pot fi facute in mai multe sedinte pentru a maximiza confortul pacientului si a asigura o abordare meticuloasa a procedurii, si se desfasoara sub anestezie locala.

Detartrajul si surfasajul sunt primul pas catre stabilitate si sanatate parodontala.

Pentru a controla cresterea bacteriilor ce produc toxine si cauzeaza parodontita, vi se vor recomanda antibiotice, irigatii cu antimicrobiene (agenti chimici sau ape de gura), sau fibre cu antibiotice. In anumite cazuri fibrele cu antibiotice pot fi plasate in pungile parodontale dupa detartraj si surfasaj pentru a controla infectia si a incuraja vindecarea normala. In Clinica Excel Dent se folosesc antibiotice si antimicrobiene astfel:

Prescriptii pentru infectii acute si cronice

Medicatie preventiva pentru pacientii cu risc datorita starii medicale generale

In momentul tratamentului prin aplicare directa in zona afectata

In momentul tratamentului prin aplicare directa a antibioticului retard

Antibioticele sunt de ajutor in tratamentul infectiilor dentare si parodontale. Ele nu reprezinta solutia vindecarii bolii parodontale.

Dupa detartraj, daca pungile parodontale persista, este dificil sa consideram ca am controlat boala parodontala. Pacientii reusesc foarte rar, daca reusesc, sa mentina curate si fara placa bacteriana aceste pungi adanci. De aceea, este posibil sa fie necesara repetarea detartrajului si surfasajului. In ultima instanta, interventia chirurgicala poate fi necesara pentru refacerea sanatatii parodontale si regenerarea osului si a gingiei in jurul dintilor.

Inapoi sus

Chirurgie osoasa - Reducerea pungilor gingivale


Principala cauza a bolii parodontale este existenta bacteriilor sub forma unei placi incolore, lipicioase care se formeaza constant pe dinti. Exista multi factori asociati care determina aparitia bolii si ii influenteaza evolutia. Osul si gingiile trebuie sa inconjoare strans dintii precum un fular gatul. In cazul bolii parodontale acest tesut de sustinere si osos este distrus, formand pungi in jurul dintelui. In timp, aceste pungi devin din ce in ce mai adanci, oferiand bacteriilor un spatiu de dezvoltare mai mare. Pe masura ce bacteriile se dezvolta in jurul dintilor, se acumuleaza si avanseaza sub tesutul gingival. Pungile adanci colecteaza din ce in ce mai multe bacterii avand ca rezultat pierderea suplimentara a osului si tesuturilor. In cele din urma se pierde atat de mult os incat dintii necesita extractie.Parodontita medie


Parodontita moderat avansata

Procedura de reducere a pungilor gingivale este recomandata in cazul in care adancimea acestora este prea mare ca sa permita curatarea zilnica la domiciliu si profesionala periodica. Existenta unor pungi reduse chirurgical si o combinatie intre igiena orala zilnica la domiciliu si cea profesionala periodica pot creste sansele de a mentine dintii Dvs. naturali si scad dramatic riscurile aparitiei unor probleme de sanatate serioase asociate cu boala parodontala.

Procedura

In timpul acestei proceduri, vom desface tesutul gingival si vom scoate bacteriile care provoaca inflamatia, apoi vom repozitiona gingia la locul sau. In anumite cazuri, suprafetele neregulate ale osului afectat sunt netezite pentru a limita zonele in care bacteriile s-ar putea ascunde. Aceasta permite tesutului gingival sa se reataseze mai bine de osul sanatos .

Inapoi sus

Chiuretaj in camp deschis

Procedura cunoscuta sub numele de chiuretaj in camp deschis (operatie cu lambou) implica urmatoarele:

Chirurgul parodontolog ridica gingia de pe dinti si osul adiacent

Suprafetele radiculare bolnave ale dintilor sunt curatate si chiuretate (netezite) pentru a elimina depozitele

Tesutul gingival este repozitionat pentru a micsora adancimea pungilor

Parodontologul recontureaza osul ramas (chirurgie osoasa) si incearca sa regenereze osul pierdut si atasamentul gingival prin grefe de os si regenerare osoasa ghidata.

Inapoi sus

Chirurgie parodontala - grefa de tesut gingival


Procedurile chirurgicale parodontale se opun aparitiei unor viitoare probleme dentare si a retractiei gingivale si pot imbunatati estetica liniei gingivale.

Cand apare retractia gingiei, corpul pierde o aparare naturala impotriva penetrarii bacteriene si a traumei.

Radacinile expuse sunt rezultatul retractiei gingivale. Puteti sa va imbunatatiti zambetul prin acoperirea acestor radacini care fac ca dintii sa apara prea lungi. Sau radacinile expuse pot fi foarte sensibile la alimente sau lichide fierbinti sau reci.

Inainte de grefa gingivala


Dupa grefa gingivala

Gingiile s-au retras din diferite motive, incluzand perierea agresiva a dintilor sau boala parodontala. In dezvoltarea si progresul retractiilor pot fi implicati alti factori cum ar fi alinierea incorecta a dintilor sau migrarea acestora. Chiar daca nu puteti controla cauza retractiei, inainte de tratament va vom ajuta sa identificati factorii ce au contribuit la aparitia ei. Odata cu controlul acestor factori, o grefa de tesut gingival va ajuta la reparatia defectului si la prevenirea retractiei suplimentare si a pierderii osului.

Procedura grefei gingivale este foarte previzibila si are ca rezultat obtinerea unei benzi stabile si sanatoase de tesut atasat in jurul dintelui.

Grefele de tesut gingival pot fi folosite pentru acoperirea radacinilor sau sa inlocuiasca tesutul gingival absent datorita unei retractii gingivale excesive. Aceasta procedura reduce retractia viitoare si pierderea de os si in anumite cazuri acoperea radacinile expuse protejandu-le de carie. Aceasta poate reduce sensibilitatea dintelui si imbunatati estetica zambetului Dvs.

Procedura

In timpul acestei proceduri, recoltam tesut gingival de pe palat sau alta zona donoare pentru a acoperi radacina expusa. Aceasta procedura poate fi facuta pentru unul sau mai multi dinti, corecteaza linia gingivala si reduce sensibilitatea. Exista diferite tipuri de grefe: grefa epitelio-conjunctiva, grefa gingivala, grefa pediculata. Parodontologul nostru va poate spune care grefa se potriveste mai bine cazului Dvs.

Inapoi sus

Regenerare osoasa ghidata


In mod clasic, eliminarea pungilor gingivale prin chiuretarea tesutului infectat si reconturarea osului trateaza boala parodontala. Desi aceasta procedura este un mod eficient de tratament, exista proceduri noi si sofisticate care sunt folosite frecvent.

Regenerarea osoasa ghidata "regenereaza" tesuturile osoase si gingivale pierdute.

Procedura de regenerare osoasa ghidata este necesara cand osul care sustine dintii a fost distrus. Eliminarea bacteriilor si tratamentul de regenerare a osului si a tesutului periodontal conduce la reducerea pungilor gingivale cauzate de evolutia bolii parodontale. Daca veti respecta igiena dentara si programul profesional profilactic de mentinere, va cresteti substantial sansele sa va pastrati dintii proprii si zambetul sanatos.

Procedura

Cele mai multe tehnici utilizeaza membrane care acopera defectele osoase. O parte din membrane sunt bio-absorbabile si o parte necesita scoatere ulterioara. Grefa osoasa consta in inserarea unor mici particule din osul Dvs. sau material sintetic, care stimuleaza cresterea osoasa si mentin spatiul pentru a permite osului propriu sa se regenereze.

Dentistii Clinicii Excel Dent sunt dedicati abordarii regeneratoare pentru tratamentul bolii parodontale si a defectelor osoase in conjunctie cu inserarea implantelor. Noi credem ca odata ce infectia parodontala a fost stabilizata, cea mai buna abordare pe termen lung implica regenerarea osului si a tesutului gingival. Aceasta abordare este cu atat mai importanta cu cat oamenii doresc prezervarea dintilor si implantelor o perioada cat mai lunga a vietii lor. Capacitatea de a manca, a mesteca si a zambi cu incredere, este importanta pentru calitatea vietii fiecaruia.

Inapoi sus

Augmentarea crestei alveolare


Atrofiile si neregularitatile maxilarului superior si inferior va pot lasacu o gingie subtire si fara os suficient pentru o refacere estetica si functionala prin punte sau implante dentare. Aceste defecte pot fi cauzate de traume, tulburari de dezvoltare, boala parodontala sau proteze totale.

Procedurile de augmentare a crestei alveolare demonstreaza o capacitate exceptionala de imbunatatire a acuratetii si aspectului restaurarilor protetice. Ele maresc sansele pentru succesul pe termen lung al implantelor, atat estetic cat si functional.

Procedura

1. Augmentarea de creasta osoasa cu tesut moale este facuta pentru a creste acuratetea si estetica unei zone deficitare inainte de restaurarea finala. In timpul acestei proceduri, se face o incizie pentru a expune creasta osoasa. Apoi se recolteaza o grefa de tesut moale dintr-o anumita zona a gurii si/sau un substituent de tesut moale si se insera in zona deficitara. Tesutul gingival este readaptat peste grefa de tesut moale si se sutureaza.

2. Augmentarea de creasta osoasa cu tesut dur este facuta pentru recreerea dimensiunilor adecvate de os inainte de terapia cu implante. Augmentarea cu tesut dur poate fi facuta in combinatie cu augmentarea cu tesut moale pentru a imbunatati simultan situatia tesutului moale in zona deficitara. Dupa ce se face incizia si gingia este ridicata se introduce grefa de os pentru reconstructia crestei osoase. O membrana poate fi adaptata peste grefa osoasa, in functie de morfologia defectului. In functie de marimea defectului si inainte de plsarea implantelor, se asteapta 6-12 luni pentru vindecarea si maturarea osoasa. In anumite cazuri se pot introduce implante in acelasi timp cu augmentarea de creasta osoasa cu tesut dur.

Inapoi sus

Gingivectomie


Tesutul gingival poate fi foarte gros si sa acopere o suprafata mare a dintelui incat dintele sa para scurt. Aceasta situatie poate apare din cauza medicamentelor, a osului care se extinde prea mult pe dinte sau a inflamatiei consecutive bolii gingivale.

Desi dintii Dvs. par scurti, ei pot fi de fapt suficient de lungi. Uneori aceasta situatie este cunoscuta cu numele de "zambet gingival". Pur si simplu dintii sunt acoperiti de prea multa gingie. Noi putem corecta aceasta problema printr-o operatie chirurgicala de plastie parodontala.

In timpul acestei proceduri, gingia in exces si osul sunt ajustate pentru a expune mai mult din dintele natural. Aceasta operatie poate avea loc asupra mai multor dinti pentru a indrepta linia gingiei si a creea un zambet frumos.

Gingivectomia este o procedura parodontala care elimina tesutul gingival in exces. Termenul de "gingivectomie" provine din latina si greaca: "gingiva" inseamna gingie, "-ektome" inseamna excizie.

Inainte de gingivectomie


Dupa gingivectomie

Gingivectomia poate fi necesara in urmatoarele situatii:

Cosmetica dentara: pentru a reda dintilor lungimea normala si proportionala cand gingia ii acopera prea mult.

Functional/estetic: pentru a elimina excesul de tesut gingival (hiperplazie gingivala) care s-a format ca rezultat al anumitor medicamente cum ar fi cele folosite in terapia atacului cerebral sau dupa transplant de organe precum si anumite medicamente antihipertensive.

Sanatatea osoasa si gingivala in jurul dintilor: pentru a micsora pungile gingivale profunde. Aceasta procedura necesita si abordare osoasa.

Procedura

Vom anestezia intai zona ce va fi tratata. Excesul de tesut gingival este eliminat cu un bisturiu si uneori cu instrumente rotative. In foarte multe cazuri nu sunt necesare suturi. Zona chirurgicala va fi dureroasa 24-48 de ore si vi se va recomanda medicatie antialgica pentru a alina disconfortul. Pentru a ne asigura de o vindecare corecta este necesara o consultatie de control la o saptamana.

Inapoi sus

Mentinere parodontala


Dupa finalizarea tratamentului parodontal initial, evolutia patologica a fost oprita dar nu vindecata. Bolile parodontale sunt boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare, care necesita monitorizare constanta pentru a ne asigura ca boala ramane inactiva. Cei mai multi dintre pacientii tratati parodontal necesita profilaxii mai frecvente, la fiecare trei luni, in locul celor obisnuite la sase luni, pentru ca sunt mult mai susceptibili la reactivarea bolii.

In timpul vizitei de mentinere parodontala statusul Dvs. parodontal este monitorizat atent pentru a decela eventuale modificari. Din cand in cand se intervine cu proceduri parodontale de interceptare pentru a trata zonele sau pungile care dau semne de activitate patologica. In acest mod se poate preveni continuarea pierderii osului.

Credem cu tarie ca medicina dentara preventiva este cea mai buna medicina dentara.

 

INDICATII POST-PROTETICE

Coroane provizorii

Uneori o coroana provizorie se poate desprinde. Sunati-ne daca se intampla acest lucru si aduceti coroana provizorie cu Dvs. pentru ca sa o recimentam. Este foarte importanta mentinerea coroanei provizorii in gura atat timp cat previne migrarea celorlalti dinti si compromiterea adaptarii restaurarii finale. Pentru a mentine coroana provizorie, va rugam sa evitati alimentele lipicioase (guma de mestecat), alimentele foarte tari si, daca este posibil, mestecati pe partea opusa. Este important sa va periati dintii normal, dar folositi ata dentara cu grija pentru a nu disloca coroana provizorie. Scoateti ata dentara fara sa va sprijiniti pe coroana provizorie.

Coroane si punti dentare

Noile Dvs. coroane si punti vor fi cimentate provizoriu pentru sase luni. Dupa aceasta perioada trebuie sa va programati pentru un control protetic si cimentare definitiva. Vom evalua ocluzia, tesutul gingival, igiena dentara si vom face profilaxia de intretinere. Daca in mod accidental, o coroana sau punte se desprinde sau se misca, va rugam sunati la clinica imediat pentru recimentare. Nu scoateti coroana sau puntea din gura pentru ca ati putea compromite adaptatea lucrarii protetice.

Proteze acrilice

Protezele Dvs. au fost facute foarte precis si trebuie protejate. Este necesar sa le curatati zilnic folosind o periuta de dinti si sapun neabraziv sau pasta de dinti. Clatiti gura des cu oricare dintre apele de gura comerciale. Va indemnam sa va periati gingiile, limba si palatul cu o periuta moale cel putin odata pe zi pentru a indeparta resturile alimentare si a preveni aparitia inflamatiei (daca mai exista dinti in gura, in cazul protezelor partiale, trebuie periati zilnic si curatati cu ata dentara). Trebuie sa va asteptati la un anumit disconfort dupa inserarea noilor proteze. Ne asteptam si noi si va vom programa la control dupa 24 de ore si o saptamana. Invatati sa mancati cu noile proteze folosind alimente semi-solide timp de cateva zile. Mancati in cantitati mici si mestecati incet. Nu va asteptati sa puteti manca alimente solide fara disconfort o anumita perioada. Tesuturile din gura se modifica mereu in timp ce protezele nu. De aceea va asteptam la control la fiecare sase luni. In cazuri rare, pentru o perioada scurta de timp, adezivele orale va vor ajuta sa mentineti protezele si sa va obisnuiti mai usor cu purtarea lor.

Romanian Afrikaans Albanian Arabic Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician German Greek Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Maltese Norwegian Portuguese Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian

Foto